nottingham.jpg

Før Kampen: Countdown to F*rest

Endelig er landslagspausen over...

Det er nemlig ikke hvilket som helst oppgjør vi har føre, da det er duket for «El Cloughico» mellom Derby og Forest på Pride Park på søndag. En kamp som forøvrig blir sendt direkte på Viasport 3 og Viaplay kl. 14.15. Vi korter ned ventetiden med kåringen «Topp 5 Derbyseiere over Forest i nyere tid». De har det nemlig hvert mange av.

The Telegraph kåret i 2016 Derby – Nottingham til det syvende største derbyet i Storbritannia. Noe som ikke er rart med tanke på historien og alle spillerne og managerne som har gått fra den ene til den andre. Her kan nevnes Brian og Nigel Clough, Peter Taylor, Billy Davies, Steve McClaren, Lars Bohinen, Peter Shilton, Kenny Burns, Kris Commons, Nathan Tyson, John McGovern, Archie Gemmil, Colin Todd og Charlie George. Rivaliseringen mellom byene Derby og Nottingham har foregått over lang tid. Men der Nottingham er for storebror å regne når det kommer til innbyggertall, butikker, restauranter, Cricket, Ishockey, universiteter og kriminalitet så er Derby for storebror å regne når det kommer til fotball. Derby har tross alt dobbelt så mange seriemesterskap som de røde hundene (vi nevner ikke Europacupseiere her …). Som Brian Clough så passende sa det: «Derby er en skikkelig fotballby, Nottingham har aldri vært det.»

5. 30. januar 2010: Derby – Forest 1-0

Billy Davies sitt Forestlag lå på andreplass, hadde ikke tapt på 19 kamper og stormet mot Premier League. Nigel Clough sitt Derbylag hadde ikke vunnet på seks og nærmet seg stygt bunnstriden. Opp dukket Rob Hulse i det 78 minutt og sikret Derby seieren. Dette var starten på nedturen for Forest. En nedtur som fortsetter syv år senere.

4. 20. mars 2004: Derby – Forest 4-2

En kamp som blir husket som «Coffee-cup- gate». Derby var nok en gang innblandet i feil ende av tabellen, men ble revitaliserte og berget plassen etter å ha slått Forest 4-2. Paul Peschisolido scoret to mål, der den ene scoringen kom etter at et tilbakespill fra Wes Morgan traff en kaffekopp (kastet på banen av en Forestsupporter), spratt over foten til keeper, før Peschisolido kunne trille ballen i et åpent mål.

3. 4. Februar 2009: Forest – Derby 2-3

En fjerderundereprisekamp i FA-cupen, der vinneren fikk møte Manchester United i neste runde. Allerede etter 14 minutter ledet Forest etter blant annet et mål fra Nathan Tyson. Derby kjempet seg tilbake, og et herlig mål fra Kris Commons, som hadde skiftet beite fra Nottingham til Derby før sesongen, avgjorde kampen på City Ground. Kris Commons fikk med det umiddelbar heltestatus i Derby.

2. 22. mars 2014: Derby – Forest 5-0

Derby lå på tredje og Forest på syvende. Derby hadde ikke scoret et mål på fire kamper, og den store frykten var å miste play-off plassen til Forest. Derfor var denne kampen livsviktig for å opprettholde luken mellom lagene. Et hattrick av Bryson, et mål av Bamford og en praktscoring av Russell sendte de røde hundene hjem med halen mellom bena. En tur hjem Billy Davies ikke fikk bli med på, ettersom han fikk sparken rett etter kampen. Derby tapte ikke en kamp igjen før kampen på Wembley som vi helst vil glemme, og Forest endte laaangt nede på tabellen (som vanlig).

1. 17. september 2011: Forest- Derby 1-2

Frank Fielding ble utvist etter 5 minutter og Forest scoret på det påfølgende straffesparket. En katastrofal start mot McClarens Nottinghamlag. På mirakuløst vis snudde Derby kampen. Jamie Ward utlignet før 19 år gamle Jeff Hendrick avgjorde kampen med et langskudd. Akademiproduktet gikk dermed inn i historiebøkene og vil for alltid bli husket som mannen som senket Forest i denne høydramatiske kampen. Etter kampen ble det satt i gang kronerulling mellom Derbysupporterne som spleiset på et fly med banneret «we only had 10 men» hengende bak, som sirkulerte rundt City
Ground ved skogsboernes neste hjemmekamp.

Statistikk, skader og suspensjoner

Derby har 1-3- 1 på de siste fem ligakampene, mens Forest har 2-0- 3. På skadelista til Derby finner vi Max Lowe, Darren Bent og Mason Bennett. Bradley Johnson går glipp av kampen grunnet fem gule kort. Fjorårets hjemmekamp endte 3-0 etter selvmål av Bendtner og scoringer av Hughes og Ince. Borteoppgjøret endte 2-2 etter en sen Forestutligning. Dermed er det Derby som innehar Brian Clough trofeet. Trofeet ble innført i 2007 og står på spill hver gang lagene møtes. Vinneren av kampen får trofeet, og den regjerende vinneren for beholde trofeet dersom kampen ender uavgjort. 21 ganger har trofeet blitt utdelt. Derby har vunnet det 16 ganger, mens Forest har vunnet det 6.

Totalt har Derby hatt trofeet i over 7 år, mens Forest har hatt trofeet i nesten 3 år. Norsk Tipping gir Derby favorittstemplet med 1.62 i odds. Uavgjort gir 3,50, mens borteseier gir 4,25. Derby – Forest er kampen der helter og legender skapes. Så gjenstår det å se hvem som blir helten på søndag.

Tags: Før Kampen