cocu-02.jpg

Åpning til terningkast 3

Sesongåpningen sett gjennom brillene til en gammel grinebiter

Av og til skjer det at en manager eller spiller som kommer til en ny klubb, har en, som engelskmennene sier, «immediate impact». Men det er unntakene. Jeg forstår at de fleste managere og spillere som kommer til en ny klubb trenger tid. Slik sett er det for tidlig å gi en bedømmelse etter bare 11 spilte ligakamper. Men en har nå sett det en har sett. Phillip Cocus start som Derby-manager har vært litt så som så i mine øyne.

Både Cocu og Liam Rosenior snakker titt og ofte om ting de sammen med Sheepers og van der Weerden prøver å innprente spillerne. I sitt siste intervju, i forkant at Barnsley-kampen, uttrykte Rosenior at det nå var en klar forbedring og at spillerne tok til seg det de skulle. Jeg forsøkte å finne ut hva det kunne vært, men kunne sant og si ikke merke noen stor forskjell.

Hva er så «The Cocu way»? Jeg aner faktisk ikke. Det eneste jeg har lagt merke til er at Huddlestone og Bielik ofte slår lange crossballer for å vri spillet. Og det er slettes ingen dum taktikk om pasningsfoten er god slik at pasningene sitter.

Jeg synes generelt at årets Derby-lag på alle områder leverer svakere enn fjorårets. Det er nå heller ikke så rart etter som tre friske landslagsspillere (Mount, Tomori og Wilson) har blitt erstattet av spillere som bortsett fra Bielik, som ikke er i nærheten av noe landslag.

I årets sesongstart har det ikke akkurat florert med spennende kamper i høyt tempo. En og annen omgang har vært bra, men for det meste har det vært middels og middels minus. Min største innvending er igjen og igjen balltempoet. Det går for sakte. Noe som for øvrig var tilfelle i litt for mange kamper i fjor også. Sant og si har ikke balltempoet vært på topp hos oss siden McClaren part 1 forlot oss.

Feilpasninger florerer. I noen kamper har det vært direkte pinlig å se på. Kvaliteten på avslutningene har vært så som så og forsvarsspillet på faste situasjoner er ikke blitt noe bedre til tross for at vi har fått mer høyde i laget. Men alt dette kan komme og Cocu og hans stab vet heldigvis at det er massevis av rom for forbedringer.

Nå skal det sies at Cocu i sesongstarten 2019/20 har vært uheldig med skader. Spesielt ille var det at Jayden Bogle mistet så mange kamper. Etter min mening er han vår viktigste spiller. Marriott har vært mer eller mindre skadet. Holmes var ute lenge og nå er Huddlestone ute enda lenger. Og selvfølgelig kaptein Keogh etter den famøse fyllekjøringen til Bennett og Lawrence, som vi ellers lar ligge her.

Chris Martin er overraskende nok tatt inn igjen i varmen og har takket for tilliten med å score tre mål på de fire siste kampene. Mye tyder på at Cocu fortsatt leter etter sitt beste lag. På midtbanen fikk unggutten Jason Knight tillit i starten, men ble erstattet av Duane Holmes da han var tilbake etter skade. I siste kamp før landslagspausen ble Holmes erstattet av Lampards siste innkjøp, Graeme Shinnie. 11 ligakamper gikk det før han fikk vise seg frem og ble like godt Man of the Match.

På kanten spiller Florian Jozefzoon sånn cirka annen hver kamp. Når han spiller, er han så dårlig at han blir satt på benken i neste, for så å være inne i varmen igjen i kampen etter det.

Keeper Kelle Roos er et usikkerhetsmoment i hver eneste kamp. Ikke på streken, for der er han god. Men feltarbeidet hans er ikke populært hos en med fra før høyt blodtrykk.

Til å begynne med brukte Cocu ganske mange unggutter. Antagelig både pga skader og etter instruksjon fra formann Mel Morris. Det fungerte bare sånn passe og etter det stygge nederlaget mot de i den andre enden av Brian Clough Way i ligagupen, har Cocus glød for de unge spillerne sluknet. Jeg tror egentlig ikke de fleste av dem har vondt av et ekstra år på et U-23-lag i framgang, men syntes det hadde vært moro å få se midtbanefenomenet Louie Sibley få prøve seg med etablerte A-lagsspillere rundt seg

The Rams ligger uspektakulært til på en 13. plass etter de11 første ligakampene denne sesongen. 3 seire, 6 uavgjorte og 2 tap med en målforskjell på 15-15 og 15 poeng. For meg er dette så middels som det går an og for sesongstarten får Cocu og hans stab en treer på terningen. Men jeg vet også at den samme trenerstaben innehar stor fotballfaglig kompetanse. Det gir tross alt grunn til optimisme selv om vi enda en stund må smøre oss med tålmodighet. Men akkurat det er vi Derby-supportere vant med.