lampard-501.jpg

Grunner til å være optimistisk

Einar Sand har tatt tempen på hvor håpefulle vi er for øyeblikket.

En meningsmåling på Supporterklubbens Facebook-side i etterkant av kampen mot Birmingham, viser at medlemmene nå er samstemt optimistiske. Det vil si, de aller fleste er håpefullt optimistiske, resten svært optimistiske. Ingen har mistet trua på at dette er sesongen da drømmen om Premier League endelig kan oppfylles.

Ikke så rart at vi er optimistiske etter den andreomgangen mot Birmingham, vil noen innvende. Jeg tror det ligger bedre grunner enn det bak optimismen.

Gode på Overgangsmarkedet

For det første har spillerinnhentingene til Frank Lampard vært strålende. De tre lånespillerne Wilson, Tomori og Mount har innfridd til fulle, og endelig har klubben en klassespiller på topp i Jack Marriott.

Og når noen av førstevalgene er ute med skade, kommer andrevalgene inn og spiller skjorta av seg de også.

«The Derby Way»

For det andre har Frank Lampard lykkes med sin 4-3-3-stil. Ikke siden McClarens lag på vårparten 2014, har Derby spilt så underholdende og fin fotball. Jeg er 100% sikker på at formann Mel Morris storkoser seg over at «The Derby Way» endelig er tilbake. Laget spiller med høyt press og spillerne jager i par slik de gjorde under McClaren. Balltempoet skal være høyt. Breddespillerne spiller i en moderne 4-3-3 der de ikke først og fremst skal legge inn til midtspissen, men selv trekke inn mot midten. De to offensive på midtbanen trekker også ofte inn i boksen slik at Derby får overtaket i og rundt 16-meteren og farlighetene kommer når vingbackene eller Huddlestone legger inn eller slår gjennomspill.

Frank Lampard er antagelig manageren med høyest IQ i hele Storbritannia. Og jo lenger sesongen har gått, jo lettere er det å se at fotballintelligensen hans er like høy. Han gjør kloke trekk, kloke bytter og forteller spillerne sine hva de skal gjøre slik at de forstår det og følger det. Det er høy moral i laget. Det ser vi på måten de har kommet tilbake på selv om de ligger under. Ikke minst var dette imponerende mot både Manchester Utd og Chelsea. Når vi scorer først har vi vunnet hver gang (minus en som endte uavgjort), men jammen har vi også vunnet fire ganger denne sesongen når motstander har scoret først.

Historisk Sett

Plasserings- og poengmessig ligger vi greit an. 28 poeng, to bak Leeds og Norwich på topp, gir en 5.plass. Med en klar stigning kvaliteten på spillet, er det et aldeles utmerket utgangspunkt for videre angrep på en av de direkte opprykksplassene. Til slutt, for sammenligningens skyld, la oss se på hvordan Derby har ligget an poengmessig etter 16 kamper de fem siste sesongene før denne:

13/14-sesongen (Clough og McClaren):

25 poeng. Endte til slutt på 3.plass med 85 poeng etter en strålende vårsesong.

14/15-sesongen (McClaren):

32 poeng. Endte til slutt på 8.plass med 77 poeng etter totalkollaps på slutten.

15/16-sesongen (Clement og Wassall):

30 poeng. Endte til slutt på 5.plass med 78 poeng.

16/17-sesongen (Pearson, McClaren og Rowett):

20 poeng etter katastrofestart under Pearson. Endte til slutt på 9.plass med 67 poeng

17/18-sesongen (Rowett):

27 poeng. Endte til slutt på 6.plass med 75 poeng.

Konklusjon:

Antall poeng etter 16 kamper gir ingen pekepinn på hvordan det ender. Men utviklingen av spillet og spillerne under Frank Lampard og Jody Morris, gir oss svært gode grunner til optimisme.